משק קיימות

משק לאגרואקולוגיה עירונית בכפר הנוער

המשק לאגרואקולוגיה עירונית בכפר הנוער מהווה פלטפורמה ללימודים, מחקר, יזמות והדרכה בנושאים השונים של עולם הקיימות ושואף לפתח פתרונות לבעיות הסביבתיות העירוניות של המאה ה-21.

אודות משק קיימות

התפתחות מואצת של תהליכי עיור והתפתחות תעשייתית מרחיקים את סביבת האדם הטבעית ממוקד חייו.
לכן בעת האחרונה נתפשת האגרואקולוגיה העירונית ברחבי העולם המערבי כעיסוק בשעות הפנאי וכאמצעי לשיפור התזונה, איכות החיים והסביבה, קידום חברתי, חינוך לערכים, שימור מסורת וטיפול באוכלוסיות במצוקה. בגישת האגרואקולוגיה העירונית ניתן דגש על ניצול שטחים עירוניים (גגות, איי תנועה, שטחי גן) ועל היכולת לספק ערך תזונתי מגוון על פני שטח מצומצם.

כל זאת תוך חיסכון במשאבים והשתלבות בסביבה העירונית על היבטיה האקולוגיים, החברתיים והאסטטיים. עמידה במשימה זו מחייבת שינוי פרדיגמה עמוק ופיתוחן של מערכות חקלאיות חדשניות המשלבות ידע מתקדם באקולוגיה וחקלאות עם הבנה של הצרכים ואורח החיים בעיר.לשם כך המשק החקלאי בכפר הנוער מכיל בתוכו מגוון רחב של מערכות גידול מזון, מתקני טיהור מים אפורים, מודלים שונים של גינות ובריכות נוי אורבניות, מטבח אקולוגי, כיתות לימוד אלטרנטיביות, מרכז מחזור ועוד. כמו כן, המשק מהווה מזה שנים כמרכז הדרכה לכלל הציבור.

צוות המשק מורכב ממוריי מגמת הקיימות וחקלאות עירונית ומאנשי מקצוע ייחודיים בעלי ניסיון רב שנים בהדרכת נושא הקיימות ובאקולוגיה מעשית.חלק מהותי מייחודיותו של המשק לאגרואקולוגיה עירונית הוא האופן בו באים ליידי ביטוי ענפיו השונים.

כל ענפי המשק שזורים זה בזה ולמעשה מתפקדים כמערכת אשר נתמכת ומוזנת ע"י מרכיביה השונים. כל ענף מציג אופק כלכלי ומחקרי וכל ענף מדגים הלכה למעשה את גישת האגרואקולוגיה עירונית (ראייה מערכתית בת קיימא).

המטבח הלימודי הוקם כחלק מהראייה הרחבה של עולם האגרואקולוגיה עירונית. לצד היותו כיתת לימוד עיונית ומעשית, מתפקד המטבח כחלל אירוח. בענף זה נלמדים עקרונות מהותיים של תזונה בת קיימא כמו דיאטה מבוססת מזון עונתי, מקומי וטרי וכלכלה מעגלית לצד התנסות מעשית בהטמעת העקרונות באורח החיים.

צמחי עציץ ותבלינים בחממה – הפעילות בענף כוללת ריבוי צמחים ממגוון סוגים, טיפוחם וכן מכירה ושיווק הצמחים. בפעילות השוטפת במשתלה לומדים התלמידים שיטות ריבוי וגידול צמחים.

הומוס/קומפוסט – ענף זה מוקדש ללמידת תהליך המחזור של חומר אורגני. באמצעות המתקנים המצויים במשק, הענף ממחיש הלכה למעשה את מעגלי החומרים האורגנים בטבע. בנוסף, לענף זה יש חשיבות אסטרטגית בתהליך העבודה השוטפת במשק שכן הוא קולט אליו את כל הפסולת האורגנית המיוצרת במשק ומייצר ממנה גז, דשן, קומפוסט והומוס אשר מיועדים לשימוש פנימי ולמכירה.
כולל בתוכו את ענפי הנוי, ירקות שטח פתוח ומטעים – בענף זה נלמדים עקרונותיה של האגרואקולוגיה עירונית המבוססים על הבנת משאבי הטבע (אדמה, מים קרקע אוויר), המרקם האקולוגי, צרכי המערכת הצמחית וניתוח מערכות ייצור ביומסה ירוקה, כחלק מתפישת העיר כמערכת אקולוגית מקיימת. למעשה, ענף זה מדגים מגוון מערכות גידול מזון ייחודיות של חקלאות עירונית.
הידרופוניקה ואקוופוניקה – בענף זה נחשפים התלמידים לפלא ולפשטות שבגידול מזון במערכות מים, למגוון היתרונות שמביאה איתה טכנולוגיה זו ע"י הטמעתה במרחב העירוני והדרך בה מסייעת לאדם בהתמודדות עם אתגר המשאבים הסביבתיים במאה ה-21. בין מגוון נושאים, לומדים התלמידים את עקרונות הגידול ההדרופוני, את שיטות ההזנה בגידול, את בעיות ההמלחה ואת צמחי הנוי והמאכל הניתנים לגידול במערכות הידרופוניות.

ענף זה מקנה ידע מעשי בנושא סגולותיהם של צמחים לצרכי ריפוי, ניקיון וטיפוח הגוף, ניקיון הסביבה הביתית והגינה לצד עידוד שימוש במוצרים אקולוגיים/בריאים. נושאים מרכזיים הנלמדים בענף: הכרת צמחי מרפא (זיהוי, מידע בוטני, דרכי שימוש), הכנת מיצויים (שמן, מים, טינקטורות), הפקת רפואות ותכשירי קוסמטיקה, חומרי ניקוי, דישון והדברה.

מרכז ההדרכה לאגרואקולוגיה עירונית משמש כענף המקיים פעילות כלכלית בתוך הפעילות הכוללת של המשק לאגרואקולוגיה עירונית. המרכז מציע סיורים והדרכות במגוון נושאים מעולם הקיימות ומוכר מוצרים לחקלאות עירונית.

פרטי התקשרות
מייל: Agro@mosenson.org
דילוג לתוכן